v Novinky

5 důvodů, proč Češi používají Apple Pay

Přes 100 000 klientů českých bank si během prvních dní od oficiálního spuštění 19.2. aktivovalo Apple Pay a již stihli přes novou službu amerického Applu utratit desítky milionů korun.

Během prvních 6 hodin to bylo 13 000 klientů České spořitelny. Již v pátek 22.2. spořitelna hlásila, že si službu aktivoval takřka každý druhý z klientů s iPhonem.

U Air Bank v prvních 12 hodinách po spuštění došlo k platbám v celkovém objemu 3,2 mil. Kč, v pátek mělo službu aktivováno již 34 000 klientů.

Co stojí za tak vysokými čísly?

  1. Službu podporují zařízení Apple již 5 let, takže je plně kompatibilní s iPhonem 6 a novějšími (a také s Apple Watch, iPady a Macbooky).
  2. Své debetní a kreditní karty si mohou majitelé těchto zařízení bezpečně uložit do aplikace Wallet (Peněženka), která je v sadě základních aplikací systému iOS.
  3. Samotné provedení platby je možné u všech obchodníků, kteří mají bezkontaktní platební terminály pouhým přiložením zařízení a autorizace platby pomocí TouchID nebo FaceID.
  4. Obrovským benefitem služby je možnost zredukovat počet karet, které v peněženkách máme, a odpadá nutnost s sebou platební karty nosit.
  5. Apple Pay je možné využít také k výběru hotovosti z bankomatu přiložením na bezkontaktní čip. Nutno dodat, že tyto bankomaty nejsou samozřejmostí, nicméně banky postupně nové bankomaty přidávají.

Apple Pay je v první fázi umožněn klientům následujících institucí:

  • Air Bank
  • Česká spořitelna
  • J&T Banka
  • Komerční banka
  • mBank
  • Moneta Money Bank
  • Twisto
  • Edenred

V budoucnu se jistě připojí i další banky.

Dopady pro obchodníky

Zbystřit by rozhodně měli také obchodníci, jelikož enormní zájem o službu zvýší počet plateb kartou oproti hotovosti a předpokládá se, že tento trend bude nadále růst.

S tím se také pojí zvýšení nákladů, které obchodníkovi vznikají na poplatcích při akceptaci platebních karet.

Česká republika je leaderem v bezkontaktních platbách a ze statistik vyplývá, že 9 z 10 plateb kartou je provedeno právě bezkontaktně.

Pokud by i Vás zajímalo, jak držet krok s konkurencí a zároveň ušetřit na poplatcích za transakce, neváhejte se obrátit na naše experty skrz nezávazný formulář.

Zdroje: Appliste.cz, Mesec.cz, Apple.com


O InspiPay

Zabýváme moderními platebními metodami a pomáháme podnikatelům optimalizovat poplatky za platby kartou a platební terminály. Mrkněte na naše reference, případně si přečtěte článek, jak konkrétně dokážeme firmám ušetřit peníze na poplatcích.

Napište komentář

Komentář