v Novinky

Initiative Q: vše, co jste potřebovali vědět

Mohou se jednotky nové digitální měny magicky přetavit v reálnou hodnotu tisíců dolarů? Initiative Q v posledních několika dnech útočí pomocí agresivního marketingu na sociálních sítích s cílem nalákat důvěřivé, že ano. K přihlášení do programu se dostanete na základě pozvánky od někoho, kdo je již zapojen. Následně máte za úkol verbovat další známé, za což jste odměňováni virtuálními částkami měny Q.

Budou však tyto částky mít někdy v budoucnu alespoň nějakou reálnou hodnotu? Tajemnému “Qčku” se již věnovalo nespočet médií. Některá pouze slepě přebírají prázdné marketingové fráze z webu samotného projektu, jiná ho jednoznačně odsuzují na základě nedostatku faktických informací a technologického zázemí. V tomto článku se budeme věnovat oběma odlišným pohledům na Initiative Q, podíváme se na to, jak se liší od stávajících kryptoměn a na jakých pozitivních myšlenkách samotný nápad stojí.

V každém případě se jedná o zajímavý koncept, který ve výsledku může světu přinést inovativní platební systém. A to nás v InspiPay, kde se zabýváme moderními platebními metodami zaujalo.

Je nebo není Initiative Q kryptoměna?

Initiative Q

Marketing projektu cílí explicitně, fakticky však poněkud nešťastně na srovnání s Bitcoinem: “Think of it as Bitcoin seven years ago.”. Tím v lidech vyvolává klamavý dojem, neboť ve FAQ projektu zároveň tvrdí, že se nejedná o kryptoměnu. Základní definice kryptoměny by se sice na Initiative Q aplikovat dala:

Kryptoměna je digitální platidlo založené na kryptografii, které vzniklo s cílem zvýšit bezpečnost plateb.

Nicméně bližší specifikace praví, že nejdůležitějším atributem kryptoměn je decentralizace. To znamená, že nemá žádnou centrální autoritu, žádnou centrální banku. Měnu tedy nelze kontrolovat vládou či jinými institucemi. Pro účel procesování, distribuce, zabezpečení a decentralizace používá Bitcoin technologii blockchain. Ta s sebou však nese náklady.

V čem se tedy bude Q lišit od kryptoměn?

Initiative Q se od Bitcoinu liší v mnoha aspektech.

V prvé řadě nebude měna decentralizovaná. Transakce budou řízeny a evidovány centrálně – nejspíše tedy vznikne instituce, která bude zajišťovat podobnou roli, jako karetní asociace u klasického transakčního procesu.

Na tuto skutečnost samozřejmě nelibě reagují zastánci kryptoměn a blockchainu. Averze vůči jakékoliv skupině, která přímo kontroluje systém, jde přímo proti krypto-anarchistické ideologii. Na druhou stranu, u Q by nejspíš mělo odpadat jejich využití pro ilegální obchodní činnosti, což je stinná stránka kryptoměn (ale zároveň jeden z hlavních důvodů jejich používání).

Systém také umožní stornování transakcí, což je důležitý kontrolní mechanismus proti podvodům a zpronevěře. Toho je u blockchainu téměř nemožné dosáhnout.

Dalším aspektem, se kterým by Q bojovalo, je energetická, a tedy i ekologická zátěž procesování transakcí pomocí blockchainu. Důkazy o aktuální extrémní energetické náročnosti procesování (těžby) Bitcoinů jsou bohužel prokazatelné.

Cílem Initiative Q je také stabilita bez divoké fluktuace. Je tvořena za účelem dosažení stabilní digitální měny pro jednotlivce, nikoliv jako nástroj spekulací.

Jednou z osob, která za projektem stojí, je profesor Lawrence H. White. Ve své akademické činnosti se zabývá peněžními systémy a historií bankovnictví. Je zastáncem monetarismu, který je postaven právě na myšlence kontroly množství měny v oběhu za účelem dosažení její stabilní hodnoty.

Podezřelé a neznámé kolem Initiative Q

Projekt zaútočil virální kampaní na sociálních sítích a následně i mediální odezvou s obrovským dopadem. Ke 30.10. evidoval již přes 2 miliony přihlášených. Marketing je však nejsilnější, ale zároveň nejslabší stránkou věci. Respektive je tak dokonalý, že předbíhá samotný produkt. Jak je to možné? Protože samotný produkt zatím neexistuje. Což jsou hlavní důvody negativní odezvy spousty racionálně smýšlejících lidí.

Největší odpor a skepsi částečně oprávněně vyvolává pyramidální struktura verbování členů. To je postaveno čistě na motivaci získání co nejvíce prozatím bezcenných částek měny Q za zvaní přátel. V prvotní fázi máte za úkol získat 5 členů, následně dalších 10. Initiative Q útočí na slabé stránky lidí v podobě chamtivosti a dojmu získání většího množství peněz s reálnou hodnotou v podstatě zadarmo.

Initiative Q balance

V současné fázi rozšiřování základny členů však opravdu není jasné vůbec nic. Marketingová komunikace projektu je tak přinejmenším zavádějící, dostatečně nepodložená a nečistá. Tristní hodnocení získalo Q pohledem Kryptomagazínu. Nicméně zde je třeba mít na paměti první část tohoto článku, kterou bohužel Kryptomagazín nebere v potaz – nejedná se o kryptoměnu, ani o ICO.

Jedno je ale jisté a při důslednějším zkoumání FAQ se k vyjádření dostane každý:

Q se pokouší shromáždit velkou uživatelskou základnu lidí, kteří projektu věří, a teprve potom budovat samotnou platební síť. Síť, která není omezena požadavky na zpětnou kompatibilitu. Takže samotný systém ještě vyvinut nebyl, ani neexistuje zkušební prostředí.

Q neexistuje! Alespoň prozatím

A to je to, oč tu běží. Pokud jste se do projektu zapojili, stáváte se pouze součástí konceptu. Svým dílem pomáháte zakladatelům získat silnější vyjednávací obchodní pozici. Což dává perfektní smysl. Dokud za potenciální novou platební metodou nebudou stát miliony aktivních uživatelů, žádná ekonomická entita ji nebude brát vážně.

Náborová akce očividně zafungovala výtečně. Samotný technologický vývoj sítě by mohl následně začít cca v polovině roku 2019.

Jaký je náš závěr? Doporučujeme zachovat střízlivý postoj. Určitě se nejedná o podvod, ale zároveň nemůže nikdo ze zapojených čekat, že díky projektu zázračně zbohatne. Předpokládáme, že ve výsledku se může jednat o odměny třeba v podobě dárkových karet, případně pouze možnost si rezervované Q zakoupit. Držíme ale zakladatelům palce, neboť pokud budou opravdu šikovní, můžeme se těšit v příštích několika letech na nástup inovativní platební metody.

A podobně jako u ostatních alternativních platebních metod budeme v případě úspěšné realizace projektu a aplikace do reálného ekonomického prostředí pracovat na možnosti zprostředkování akceptace této nové komodity. Zde si například můžete přečíst, jak funguje nezávislá platební organizace.

Zdroje: The University of Queensland, Shool of Economics; ČT24; Kryptomagazín; news.com.au; DigitalSpy.


O Inspirum Technologies

Jsme vývojová firma se zaměřením na e-commerce. Máme vlastní platformu InspiShop, na které stavíme e-shopy na míru. Zároveň se zabýváme moderními platebními metodami a pomáháme podnikatelům optimalizovat poplatky. Mrkněte na naše reference, případně si přečtěte článek o 5 reálných případech, kdy se vyplatí e-shop na míru.

Napište komentář

Komentář