v Novinky

Jak ušetřit na poplatcích za platbu kartou? Reálná úspora obchodníků

Aby váš obchod vzkvétal, musíte se o něj starat a rozvíjet ho. Zavedení platební brány na e-shop a terminálů do kamenných provozoven je nezbytné pro udržení konkurenceschopnosti. Zákazníci akceptaci platby kartou stále častěji považují za samozřejmou. A přestává záležet na typu obchodu, sortimentu, či služeb. Češi jsou dokonce druzí na světě v podílu bezkontaktně provedených plateb kartou! Výsledky průzkumu plateb kartami Visa za rok 2017 do zajímavé infografiky zpracovaly Hospodářské noviny. V tomto článku probereme, jak ušetřit na poplatcích za platbu kartou ze strany obchodníků.

Se zavedením moderních platebních metod však obchodníkům vzniká i náklad v podobě poplatků za bezhotovostní transakce. Pokud by vás zajímalo, které strany si poplatky dělí a v jaké míře, přečíst si o nich můžete zde. Jsou to ale právě obchodníci, kteří kvůli tomuto systému přichází o peníze.

Pro koho a proč jsou poplatky nevýhodné?

Na tuto otázku následuje vcelku jednoduchá odpověď:

“Čím menší je váš měsíční obrat na terminálu/bráně, tím horší podmínky dostanete.”

Současný systém v praxi zvýhodňuje velké hráče na trhu, kteří mají v principu o mnoho lepší vyjednávací pozici u své zúčtovací banky (acquirera). Menší subjekty jsou ze strany finančních institucí odbývané nevýhodnými nabídkami. Dosahují nejen na maximální možnou sazbu regulovaných mezibankovních poplatků, ale především jsou ždímány na neregulovaných poplatcích za platbu kartou. Ty se týkají podílů pro provozovatele platební brány / terminálů (HW a SW údržba, zabezpečení, poplatky za terminál), zúčtovacího centra pro acquirera, apod.

Poplatky samozřejmě svůj smysl mají, neboť bez nich by nemohly být financované subjekty, které stojí za transakčními toky dat a jejich zpracováním. Velký důraz musí být logicky kladen na zabezpečení systémů. Pokud by vás zajímalo celé schéma těchto toků, které probíhají během 2 – 3 sekund mezi stranami po celém světě, přečíst si o něm můžete zde. Nicméně fakt, že právě menší obchodníci platí větší procentuální částky, je smutnou realitou. Níže si probereme, jak ušetřit na poplatcích za platbu kartou ze strany obchodníků.

Řešíte platební terminály na pokladnu provozovny, či na stánek a do terénu? Pak byste neměli minout tento přehled platebních terminálů, včetně nahlédnutí do jejich historie.

Jak ušetřit na poplatcích za platbu kartou?

Odpověď na tuto otázku je opět jasná:

“Staňte se větším, a pro finanční instituci tak zajímavějším hráčem na trhu.”

Nyní si většina ze čtenářů bude klepat na čelo. Jak se stát ze dne na den firmou s 10x – 100x větším měsíčním obratem?! Bohužel, samotného obchodníka se takový raketový skok netýká. Ale má možnost spojit své síly s ostatními díky nezávislé obchodní organizaci. 

Nezávislá obchodní organizace (ISO) je třetí strana, která je ve smluvním partnerství s finančními institucemi a zprostředkovateli moderních platebních metod. V rámci transakčního toku dat ji můžete vidět znázorněnou ve vztahu k acquirerovi. Taková organizace potom sdružuje pod svá křídla stovky firem a obchodníků, kterým může poskytovat platební terminály nebo brány za nejvýhodnějších podmínek na trhu.

Jak ušetřit na poplatcích za platbu kartou - ISO

Respektive, obchodník může dosáhnout na mnohem lepší podmínky, než při kontaktu s finanční institucí “z ulice”. Jednoduše tím, že se stane součástí skupiny firem, které dohromady prostřednictvím organizace vystupují jako velký celek s mnohonásobným obratem. Příkladem takové společnosti, působící v ČR je InspiPay. Poskytuje nezávazné konzultace a klientům radí, jak ušetřit na poplatcích za transakce.

Kolik reálně může obchodník ročně ušetřit?

Problematika úspory za poplatky je tedy mnohem jednodušší, než se může zdát. České e‑shopy utratí jen na poplatcích za platební brány ročně přes 100 miliónů korun. Toto číslo roste meziročně o desítky procent díky zvyšování podílu online plateb na internetu a současně díky růstu e‑commerce trhu. A to v něm zdaleka nejsou započítané i částky za poplatky transakcí na fyzických terminálech. Díky nezávislé obchodní organizaci tak i menší obchodníci mohou ročně ušetřit až desítky tisíc korun. To jsou sumy, které každý podnikatel raději věnuje do růstu svého podnikání a zlepšování služeb pro zákazníky.

Úspora se samozřejmě také přímo odvíjí od průměrného ročního obratu obchodníka. Reálnou roční úsporu přímo pro váš e-shop / obchod si můžete nechat spočítat zde. Nenechte se dále nechat znevýhodňovat pozicí „malé ryby“ a neplaťte na poplatcích zbytečně více, než firmy s mnohamilionovými obraty! 

Další článek, ve kterém přímo probereme modelový postup optimalizace poplatků si můžete přečíst zde.

jak ušetřit na poplatcích


O Inspirum Technologies

Jsme vývojová firma se zaměřením na e-commerce. Máme vlastní platformu Inspishop, na které stavíme e-shopy na míru. Zároveň se zabýváme moderními platebními metodami a pomáháme podnikatelům optimalizovat poplatky. Mrkněte na naše reference, případně si vyžádejte zdarma demo ukázku naší platformy.

Napište komentář

Komentář

    Webmentions

  1. Tvorba e-shopu: co mají společné auta a e-shopy na míru? - Inspirum Blog

    […] a pomáháme podnikatelům optimalizovat poplatky. Mrkněte na naše reference, případně si přečtěte článek o tom, jakým způsobem pomáháme šetřit za poplatky z bezhotovostních platebních […]

  2. Initiative Q: vše, co jste potřebovali vědět - Inspirum Blog

    […] pracovat na možnosti zprostředkování akceptace této nové komodity. Zde si například můžete přečíst, jak funguje nezávislá platební […]

  3. Platební terminál: jak vybrat ten správný pro vaší provozovnu? - Inspirum

    […] Provozujete platební terminál nebo bránu a přijdou vám nevýhodné podmínky nastavené ze strany finanční instituce? Přečtěte si článek o tom, jakým způsobem můžete poplatky optimalizovat. […]

  4. Optimalizace poplatků za transakce v 6 krocích - Inspirum Blog

    […] Už víme, že taková organizace stojí mezi obchodníkem a finanční institucí, která zřizuje platební metody. Organizace obchodníkům ročně uspoří nemalé částky na poplatcích za akceptaci platebních karet, a to díky sdružování desítek větších i menších subjektů. Proto je schopna každému nabídnout o mnoho výhodnější podmínky, než pokud obchodník jedná s bankou jako jednotlivec. Podrobnější informace naleznete zde. […]