Výběr vhodného ERP

v Novinky

6 tipů pro výběr správného ERP systému pro vaše podnikání

S velkým množstvím ERP systémů na trhu není vždy jednoduché vybrat ten správný, který odpovídá potřebám vaší firmy, umožní vám růst a bude kompatibilní s vaším obchodním modelem.

SAP, Helios, Pohoda, MS Dynamics, K2, Money, Karat, Abra, QI, Byznys. To je pouze krátký výčet systémů, které na trhu najdete.

Proto je před výběrem ERP důležité zvážit několik kritérií, kterém vám s rozhodováním pomohou. Společně s odborníky na ERP systémy jsme dali dohromady stručného průvodce pro výběr správného systému.

Ale začneme od začátku.

Co je ERP systém?

Podle definice společnosti Oracle Enterprise Resource Planning (ERP) označuje sadu softwaru, který organizace používají ke správě každodenních obchodních činností. Účetnictví, zásobování, řízení projektů, řízení rizik a dodržování předpisů a operace dodavatelského řetězce atd.

Úplná sada ERP také zahrnuje software enterprise performance management (EPM), který pomáhá při plánování a tvorbě rozpočtu, předpovědích a výkazech finančních výsledků organizace.

Jak vám může ERP pomoci?

Tyto systémy propojují celou řadu obchodních procesů, aby mezi nimi umožnily průtok dat. Díky sběru sdílených dat o transakcích organizace z různých zdrojů eliminují tyto systémy duplikaci dat a jejich integritu pomocí jediného zdroje spolehlivých informací.

V dnešní době jsou systémy ERP nepostradatelné při správě tisíců společností různých velikostí a prakticky ve všech odvětvích.

Kritéria pro výběr správného ERP systému pro vaše podnikání

1. Analýza procesů

V prvním kroku je důležité analyzovat a zaznamenat všechny současné obchodní procesy, achillovu patu jednotlivých procesů (případně i více pat) a silné a slabé stránky současného stavu.

Analýza by měla obsahovat i to, jak by budoucí procesy měly vypadat v ideálním případě a jaké klíčové požadavky ERP musí splňovat. Tyto procesy a požadavky by měly být předloženy potenciálním poskytovatelům, kteří budou demonstrovat kvalifikaci systému v kontextu vašeho podnikání.

2. Technická integrace

Ačkoli by ERP měla být více procesová, než technologická iniciativa, je důležité rozumět tomu, jak technologické řešení bude zapadat do současné infrastruktury.

3. Zvážení celkové ceny vlastnictví ERP

Prodejci a obchodní zástupci ze strany poskytovatele systému mají ve zvyku podhodnocovat finální cenu systému. Současně ani finální nabízená cena za systém není finální cena, kterou v rámci pořízení a implementace zakoupíte.

Do projekce ceny pořízení by měly býty zahrnuty i náklady na implementaci, hardwarové inovace (současné systémy ve firmě nemusí zvládat základní požadavky daného řešení), údržba systému, ale i čas a energii v zaškolování personálu, který přijde se systémem do styku.

4. Realistický implementační plán

Zatímco jste stále v procesu “námluv”, vyžádejte si od poskytovatele systému časové odhady pro implementaci a požadujte, aby byly co nejkonkrétnější. Je důležité vytvořit komplexní plán implementace, který nezahrnuje jen kroky potřebné k instalaci softwaru, ale i aktivity zajišťující, že je systém plně funkční, otestován a přijat koncovým uživatelem.

Tento plán by měl být zhotoven ještě před zakoupením samotného systému, abyste rozuměli celkovým nákladům a časovému závazku, který se s úspěšným používáním ERP pojí.

5. KPI pro využívání ERP

Na ERP se pravděpodobně díváte v kontextu úspory peněz, zvýšení obratu nebo škálovat růst. Pro všechny tyto kontexty se vyplatí zvolit metriky, které budete měřit a vyhodnocovat. Jedině tak se dozvíte, co vám ERP opravdu přináší a jedině tak objevíte jeho reálný potenciál.

6. Hledejte objektivní a nezávislé rady

Ptejte se zaměstnanců, kolegů a dalších podnikatelů, které oni používají a co by vám doporučili pro vaše podnikání. Investujte čas do online rešerše a v určitých případech se nebojte najmout konzultanta, který vám s celým procesem pomůže. V žádném případě nepředpokládejte, že už víte vše, pokud s ERP nemáte příliš zkušeností.

Obecně hledejte externí a nezávislé rady, abyste si ověřili informace, které vám prezentují obchodníci jednotlivých ERP systémů.

ERP doporučené Inspirum Technologies a které sami napojují na e-shopy

Money S5, S4

ERP systém Money S5 je určen pro větší společnosti. Kromě obvyklých modulů nabízí ERP systém Money S5 i specializovaná řešení typická pro moderní systémy jako jsou business intelligence pro vyhodnocování a efektivní manažerské rozhodování nebo řízení projektů.

Data jsou uložena na Microsoft SQL Serveru v transakčním režimu, při kterém odpadají starosti s nekonzistencí dat, a který počítá s několika desítkami přístupů najednou. Díky vlastní technologii MetadataManager je možné velmi snadno psát moduly do S5 i pro třetí strany. Klientské aplikace běží na platformě Microsoft.Net Framework 2.0

Altus Vario 

ERP systém Altus Vario je variabilní systém, jehož moduly úzce spolupracují, ale každý z nich může být používán i samostatně. Je postaven na aplikaci Microsoft Access s možností vlastních rozšíření. Sdílení dat je řešeno buď jako file server nebo klient-server přes MS SQL Server. Altus Vario umožňuje využití Start Up kategorie s jednoduchým přechodem na výkonnější varianty pro rychle rostoucí firmy, plně podporuje EU legislativu.

POHODA

Ekonomický systém POHODA je určen k vedení účetnictví (podvojného účetnictví) i daňové evidence. Ovládání je poměrně snadné, proto je program oblíben i u podnikatelů, kteří si vystavují doklady sami. Základní verze je postavena na databázi MS Access. Program je nabízen též ve verzi POHODA SQL pro větší počet uživatelů a POHODA E1 s více agendami, včetně jednoduchého CRM.

Helios

HELIOS Red je ekonomický systém pro podnikatele a menší firmy. Komplexní zpracování podnikových agend malých a středních firem a podnikatelů bez ohledu na obor. Další z rodiny ERP systémů HELIOS (Helios Orange, Helios Green, Helios Red, Helios One a nově Helios iNuvio).

Abra

ERP systémy z produktové řady ABRA Gx patří mezi nejvíce využívané systémy podnikového plánování v ČR. Dříve samostatné informační systémy ABRA G3 (pro střední společnosti) a ABRA G4 (pro velké společnosti) výrobce spojil v roce 2016 do jednoho produktu s názvem ABRA Gen.

ERP systém ABRA Gen je komplexní škálovatelný plně modulární informační systém pro řízení, plánování a evidenci ve středních a velkých podnicích a organizacích. Díky více než 30 modulům řeší finance, obchod, servis i výrobu. Je nabízen jako služba v cloudu i jako klasická lokální aplikace vybavená API rozhraním umožňující integrovat systém s jinými aplikacemi (e-shop, databáze apod.), které spolu mohou vzájemně komunikovat a to zcela bez nutnosti lidské práce.

Rady na závěr

Zúžit výběr můžete tím, že se zaměříte na společnosti ve vašem odvětví a na společnosti podobné velikosti jako je ta vaše a zjistíte, které systémy využívají.

Neopomíjejte dobu, ve které žijeme a hledejte takové systémy, které nabízejí i mobilní rozhraní – ne vždy je nutný přístup z desktopu a je příjemné být schopen řešit určité aktivity “za běhu” ze svého chytrého telefonu.

Rada na závěr shrnuje vše, co jsme si dnes řekli. Pořízení ERP systému je velká věc, která vám může způsobit mnoho nepříjemností, stejně, jako vám usnadnit život a pomoci růst. Neuspěchtejte proces výběru, plánování a následné implementace a zvažte každé kritérium a zaměřte se na detaily.

Dvakrát měř, jednou řež je v tomto případě špatně. Měřte 4x – 6x, neřezejte hned. Srovnejte si všechny informace ještě jednou, až pak řežte.

Napište komentář

Komentář

  1. Представляем вашему вниманию Tennis World Open 2021: Спорт Игры – Теннис на Андроид от нового разработчика.
    Основные параметры:
    1. Объем свободной памяти устройства – 405 MB, очистите память от ненужных игр, файлов или программ для корректного старта.
    2. Операционная система – Android 5+, советуем рассмотреть параметры вашего устройства так как, из-за несоответствия требованиям, будут ошибки при установке.
    3. Популярность – по последним данным она составляет 60171345, о крутости приложения четко показывает число запусков, сделайте его популярнее.
    4. Дата обновления – на сайте доступна версия приложения от 23.02.23 – обновите приложение, если вы установили не обновленную версию.
    Программа выполняет свою ключевую функцию, содействует вам в решеннии поставленных задач и оптимизирует ваше время. Ключевое отличие Tennis World Open 2021: Спорт Игры – Теннис – Без рекламы – дополнительные перспективы, которые улучшат программный процесс, а вам не нужно тратить много времени. Что касается картинки, то все на крутом уровне, точно так же, как и мелодии. Вам решать – использовать обычную версию или использовать МОД. Не забывайте посещать наш портал для установки отличных приложений.
    Tennis World Open 2021: Спорт Игры – Теннис взлом на скины
    Список литературы:
    [url=https://seartgroup.com/hello-world/comment-page-6876/#comment-343763]Tennis World Open 2021: Спорт Игры – Теннис Открытые уровни[/url] [url=https://www.bathtub-guru.ca/component/k2/item/3-the-blogs-are-coming-soon/]Tennis World Open 2021: Спорт Игры – Теннис взлом[/url] [url=http://govawqoq.pornoautor.com/site-announcements/5468008/using-a-paper-writing-service-y297fx?page=15#post-9254303]Tennis World Open 2021: Спорт Игры – Теннис взлом на скины[/url] bced3_3

  2. 6 tipu pro vyber spravneho ERP systemu pro vase podnikani – Inspirum Blog – Moderator
    Best modified games and applications notwithstanding Android are presented in the sections of our website. However, in some cases there may be problems when downloading certain games. Towards case, the certified version of the software has not to the present time been released quest of residents of some countries, or they are paid and do not contain a trial story, made on the side of the exploratory purpose. Some categories of users can not download MOD games and programs on Android satisfactory to shortage of above on the phone. These and assorted other problems can be indisputably solved, you shortage to download the of the utmost importance files to your actual computer beforehand, and then send it to Android. Mods are add-ons because of games, which lift to fit out more features and tools. Games fit not no greater than more gripping, but also more technological. Thanks to mods on Android, the user gets a hulking gain over and beyond opponents, and the gameplay itself becomes more exciting. Mods eschew to bourgeon the even of the game. Some variants are designed to net a larger set of options and tools during the game. Such a contributor has a colossal sway atop of opponents.
    Download Audio fairy tales from around the world. (Premium MOD) for Android
    Download Thug Life Stickers: Pics Editor, Photo Maker, Meme (Unlocked MOD) for Android
    Download War Eternal (Free Shopping MOD) for Android
    Download Sticker Maker (Free Ad MOD) for Android
    Download High School Simulator 2018 (Free Shopping MOD) for Android

    Some variants may augment new mini-games, or add geolocation. Sometimes the out of and age of gameplay itself changes. Teeth of the functionality of each mod, they all put on chic emotions to the game.
    Sort out more:
    [url=http://mother2.net/snes/game-boy-interface-software-updates/#comment-151485]Turn attention to on the website chic games and applications seeking Android – Download Halo Platform (Premium MOD) for Android[/url] [url=https://moscollection.webpanel.link/product/mbl-7780/#comment-107780]Get on the forum late toys and files after Android – Download ЦОК ОЦКС (Unlocked MOD) for Android[/url] [url=http://xnilbnxf.pornoautor.com/site-announcements/5562800/widqdylk?page=68#post-9255188]Get on the forum new toys and applications seeking Android – Download Radio Garden (Pro Version MOD) for Android[/url] 946bced

  3. Представляем вашему вниманию Flip Dunk на Андроид от классного коллектива.
    Системные параметры:
    1. Объем свободной памяти устройства – 195 MB, очистите память от ненужных игр, файлов или программ для успешного запуска.
    2. Операционная система – Android 6+, советуем рассмотреть параметры вашего телефона потому что, из-за несоответствия требованиям, обнаружатся ошибки при установке.
    3. Популярность – на данный момент она составляет 63147791, о крутости приложения красноречиво демонстрирует сумма установок, внесите свой вклад в популярность.
    4. Дата обновления – на портале доступна версия приложения от 20.02.23 – установите приложение, если вы загрузили не обновленную версию.
    Программа исполняет свою важнейшую функцию, содействует вам в решеннии поставленных задач и оптимизирует ваше время. Основное несходство Flip Dunk – Unlocked – вспомогательные возможности, которые оптимизируют программный процесс, а вам не нужно открывать закрытые функции. Что касается картинки, то все на крутом уровне, точно так же, как и звуки. Вам решать – использовать обычную версию или загрузить МОД. Не забывайте открывать наш портал для установки крутых приложений.
    Flip Dunk взлом
    Список литературы:
    [url=http://follow-last-though.pornoautor.com/general-help/5926617/however-arms-instability-start-laxatives?page=4#post-9267115]Flip Dunk Открытые уровни[/url] [url=https://wtfacts.net/diy/experts-say-washing-sneakers#comment-174023]Flip Dunk для Андроид[/url] [url=https://adxcys.xyz/bermain-baccarat-online-terbaik-di-indonesia/#comment-83571]Скачать Flip Dunk старую версию[/url] 0946bce

  4. 6 tipu pro vyber spravneho ERP systemu pro vase podnikani – Inspirum Blog – Admin
    Most beneficent modified games and applications for Android are presented in the sections of our website. After all, in some cases there may be problems when downloading certain games. Towards case, the certified version of the software has not to the present time been released for residents of some countries, or they are paid and do not in a trial interpretation, мейд on the side of the exploratory purpose. Some categories of users can not download MOD games and programs in place of Android deserved to absence of above on the phone. These and many other problems can be away solved, you shortage to download the life-and-death files to your personal computer beforehand, and then send it to Android. Mods are add-ons championing games, which forbear to fit out more features and tools. Games be proper not only more fascinating, but also more technological. Thanks to mods on Android, the alcohol gets a large advantage over and beyond opponents, and the gameplay itself becomes more exciting. Mods help to increase the level of the game. Some variants are designed to pick up a larger set of options and tools during the game. Such a engage in has a gargantuan advantage over opponents.
    Download Volume Booster GOODEV (Premium MOD) for Android
    Download Logic and reasoning (3-4 y.o.) (Unlocked All MOD) for Android
    Download TeleMed (Premium MOD) for Android
    Download Моя работа (Pro Version MOD) for Android
    Download Be naughty (Premium MOD) for Android

    Some variants may add new mini-games, or add geolocation. Every so often the mo = ‚modus operandi‘ and origination of gameplay itself changes. Without thought the functionality of each mod, they all look after strange emotions to the game.
    References:
    [url=http://yvtabcbc.pornoautor.com/site-announcements/5652157/skachat-bota-dlia-ks-go-500?page=51#post-9220751]Download on the website unusual games and files for Android – Download Ambience (Premium MOD) for Android[/url] [url=https://marinaionita.com/2020/03/06/top-15-lucruri-interesante-despre-olanda/#comment-107236]Contract on the categorize archive new toys and applications for Android OS – Download Teddy Freddy (Unlimited Coins MOD) for Android[/url] [url=http://bmfdkxkv.pornoautor.com/site-announcements/5745472/ugeukzar?page=31#post-9209006]Come across on the website new toys and applications after Android OS – Download Mobile Legends: Bang Bang (Free Shopping MOD) for Android[/url] d2_af70

  5. Попробуем разобрать Uncharted Wars: Oceans&Empires на Андроид от нового коллектива.
    Основные параметры:
    1. Размер свободной памяти телефона – 128 MB, очистите память от ненужных игр, файлов или программ для корректного запуска.
    2. Операционная система – Android 4+, рекомендуем проверить параметры вашего устройства потому что, из-за несоответствия требованиям, обнаружатся ошибки при установке.
    3. Популярность – по состоянию на сегодня она составляет 10888275, о крутости приложения четко демонстрирует число запусков, внесите свой вклад в популярность.
    4. Дата обновления – на сайте загружена версия приложения от 21.02.23 – обновите приложение, если вы установили старую версию.
    Программа исполняет свою важнейшую функцию, содействует вам в решеннии поставленных задач и экономит ваше время. Ключевое несходство Uncharted Wars: Oceans&Empires – Полная версия – дополнительные возможности, которые оптимизируют программный процесс, а вам не нужно тратить много времени. Что касается графики, то все на крутом уровне, точно так же, как и звуки. Вам выбирать – использовать оригинальную версию или использовать МОД. Не забывайте посещать наш сайт для установки отличных приложений.
    Uncharted Wars: Oceans&Empires MOD Unlocked
    Список литературы:
    [url=http://sea-interest-record.pornoautor.com/site-announcements/5718824/hociztcj?page=40#post-9279876]Uncharted Wars: Oceans&Empires для Андроид[/url] [url=http://dyivbqze.pornoautor.com/site-announcements/5160622/my-new-hot-project?page=24#post-9279873]Скачать Uncharted Wars: Oceans&Empires старую версию[/url] [url=http://ourdailyblossom.com/2011/11/14/spiritual-quote-word-for-today/comment-page-17/#comment-165690]Uncharted Wars: Oceans&Empires для Андроид[/url] 946bced

  6. I have been surfing online more than 2 hours today, yet I never found
    any interesting article like yours. It is pretty worth
    enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

  7. 6 tipu pro vyber spravneho ERP systemu pro vase podnikani – Inspirum Blog – Moderator
    Most beneficent modified games and applications representing Android are presented in the sections of our website. Though, in some cases there may be problems when downloading firm games. Towards standard, the certified interpretation of the software has not moreover been released quest of residents of some countries, or they are paid and do not repress a trial story, мейд appropriate for the exploratory purpose. Some categories of users can not download MOD games and programs for Android satisfactory to shortage of transport on the phone. These and many other problems can be easily solved, you need to download the life-and-death files to your dear computer beforehand, and then send it to Android. Mods are add-ons for games, which help to contrive more features and tools. Games fit not at worst more interesting, but also more technological. Thanks to mods on Android, the purchaser gets a elephantine gain done with opponents, and the gameplay itself becomes more exciting. Mods eschew to increase the even of the game. Some variants are designed to touch a larger show off of options and tools during the game. Such a engage in has a huge usefulness over opponents.
    Download Petri Dish (Free Shopping MOD) for Android
    Download How to Draw Face Sketch (Free Ad MOD) for Android
    Download Tribal Wars (Free Shopping MOD) for Android
    Download Fake GPS Location (Premium MOD) for Android
    Download Idle Museum Tycoon: Art Empire (Premium Unlocked MOD) for Android

    Some variants may add remodelled mini-games, or annex geolocation. Sometimes the mo = ‚modus operandi‘ and age of gameplay itself changes. Notwithstanding the functionality of each mod, they all look after new emotions to the game.
    More links:
    [url=https://dubrovniksharks.hr/wp/2016/12/19/game-highlights-splashes-at-rhinos/#comment-2388]Install on the portal unusual games and applications instead of Android OS – Download Neo FNF Mod (Unlimited Money MOD) for Android[/url] [url=https://hayward-training.com/project/10-easy-steps-to-lorem-dolor-glavrida/#comment-1123]Download on the recto chic toys and applications instead of Google OS – Download JBL Smartbase (Free Ad MOD) for Android[/url] [url=https://houten.fietsersbond.nl/2018/01/16/jaarverslag-2017-afdeling-houten/#comment-3406]Realize on the website new games and programs for Android – Download 1Muslim (Unlocked MOD) for Android[/url] df0054d

  8. Рассмотрим Завтрак Hello Kitty на Андроид от популярного автора.
    Главные параметры:
    1. Объем пустой памяти устройства – 290 MB, очистите память от старых игр, файлов или программ для корректного запуска.
    2. Операционная система – Android 6+, советуем посмотреть параметры вашего устройства ведь, из-за несоответствия требованиям, обнаружатся зависания при запуске.
    3. Популярность – на данный момент она составляет 25152012, о славе приложения красноречиво указывает сумма установок, помогите стать еще популярней.
    4. Дата обновления – на сайте добавлена версия приложения от 26.02.23 – установите приложение, если вы запустили не обновленную версию.
    Программа несет свою главную функцию, помогает вам в решеннии поставленных задач и оптимизирует ваше время. Главное несходство Завтрак Hello Kitty – Полная версия – открытые перспективы, которые улучшат программный процесс, а вам не нужно открывать закрытые функции. Что касается графики, то все на высоком уровне, точно так же, как и звуки. Вам делать выбор – использовать оригинальную версию или использовать МОД. Не забывайте открывать наш сайт для загрузки отличных приложений.
    Завтрак Hello Kitty Открытые уровни
    Список литературы:
    [url=http://area-here-song.pornoautor.com/general-help/5814951/dyspnoea-compliance-nasopharyngeal-post-mortems-waste?page=9#post-9292771]Скачать читы на Завтрак Hello Kitty на андроид[/url] [url=http://sea-interest-record.pornoautor.com/site-announcements/5718824/hociztcj?page=40#post-9292761]Завтрак Hello Kitty MOD Unlocked[/url] [url=https://technomentor.net/2020/07/13/hello-world/#comment-5028]Завтрак Hello Kitty взлом на скины[/url] 6bced1_