Peníze a cestování

v Novinky, Rady a tipy

Kolik vás budou stát platby kartou v cizině a jak na nich ušetřit?

Když se většina z nás vydává na dovolenou, vymění si minimální hotovost s tím, že zbytek pobytu bude využívat platební karty. Bohužel jen málokdo dokáže alespoň přibližně určit, kolik peněz jim jejich banka za takové platební transakce strhne z účtu. Další a často ještě dražší možností jsou výběry ze zahraničních bankomatů.

Skvělou práci v tomto ohledu odvedla analytická společnost Scott & Rose. Zaměřili se na český bankovní trh a srovnali všechny velké hráče v bankovním odvětví, jejich karty a typy účtů.

„I když máte vedení platební karty zdarma, výběry z bankomatů doma i v zahraničí zdarma, nebo za poplatek, čeká vás při platbě čí výběru peněz v zahraničí ještě směnný kurz. Ten se u jednotlivých bankovních domů liší,“ říká Jan Bacura, analytik společnosti Scott & Rose.

Vaše finanční plány, které jste si k dané cestě do zahraničí stanovili, tak mohou ztroskotat právě na již zmíněných poplatcích.

Průběh analýzy poplatků jednotlivých bankovních domů

Analýzou prošlo celkem 12 bankovních domů a směnný kurz, který byl k výpočtům použit je spojen s datem 22. května 2019 v 10:00.
Často i čas může hrát roli, neboť každá banka stanovuje denní kurz podle jiných kritérií. Některé ho stanovují pouze jednou denně (ČSOB), některé bankovní domy i vícekrát denně. Příkladem může být Komerční banka, která ho stanovuje 3x za den, vždy v 7:00, 15:00 a 18:00. Jiné stanovují kurz již od půlnoci (Fio banka), jin zase ráno nebo odpoledne.

Pro analýzu se použil jednotný případ, kdy uživatel karty provádí transakci v zahraničí ve výši 100 eur. Testoval se jak samotný výběr z bankomatu, tak platba kartou u nezávislého prodejce.

Platba kartou v zahraničí (100 EUR)

Přehled poplatků za platbu karotu v zahraničí

Nejlépe v tomto testu dopadla mBank se svou kartou mKarta Svět. Za 100 eur v rámci modelového příkladu odečetli 2 587,11 korun za platbu kartou i výběr z bankomatu.

Skvělého výsledku dosáhla i Banka CREDITAS s MasterCard Standard, u které platba kartou a výběr z bankomatu vyšel na 2 602, 80 korun.

Jako třetí nejvýhodnější alternativou je opět mBank se svou kartou mKarta, jejíž kurzovní rozdíl oproti kurzu ČNB byl 0,56 korun, tedy o 0,46 koruny nevýhodnější, než v rámci mKarty Svět. Čtvrtou pozici získala Air Bank a pro výběry z bankomatu Fio Banka. Pátá se umístila Equa bank a to pro obě varianty.


Společnost InspiPay pomáhá snižovat poplatky za platby kartou. Stejně tak vám pomůže přidat další platební možnosti pro vaše podnikání, které oceníte nejen vy, ale i vaši zákazníci. Pro více informací o společnosti Inspipay může navštívit webové stránky.
www.inspipay.cz


Výběr Hotovost z ATM v zahraničí (100 EUR)

Z průzkumu vyplívá, že kurzovní rozdíly hrají velmi důležitou roli při výběru z bankomatů v cizině stejně, jako patby platebními kartami. V tabulce můžete vidět, že kurzovní rozdíly se pohybují od 0,10 koruny až po 0,89 koruny, což může být ve větším objemu penež již poměrně bolestivá částka.

Co se vyplatí si před odjezdem ohlídat?

  • Zjistěte si, jaké platební karty a účty máte a jaké s nimy jsou spojené poplatky za platby v zahraničí.
  • Neváhejte zavolat i do konkurenční banky a zeptat se, jaké alternativy vám mohou nabídnout a najít tak tu nejvýhodnější možnost.
  • Při výběru z bankomatů v zahraničí se obecně nedoporučuje služba DCC, tedy Dynamic Currency Conversion, která vám bude během výběru nabídnuta. Kurz si stanovuje poskytovatel bankomatu a je často nevýhodná.

Jaké jsou na trhu alternativy?

1.Revolut

Ve zkratce vám tahle aplikace, s kterou je spojená platební karta, umožňuje vést účty v mnoha světových měnách včetně kryptoměn. Nabíjí se nejjednodušeji přes vaši klasickou platební kartu, kterou máte od banky, na účet v CZK (ideálně). Odtud vám umožní udělat konverzi na jakoukoli jinou měnu, kterou si v aplikaci aktivujete. Kurz, kterým převádíte koruny třeba na eura, je mnohem výhodnější než kurz, který vám dá vaše banka, když platíte kartou k českému účtu.

Výhody Revolut účtu:

  • Vedení účtu v mnoha měnách (až 29 měn)
  • Výhodné kurzy při převodech
  • Bezpečnost (možnost blokovat kartu skrze aplikaci a měnit heslo)
  • Využití virtuální karty (především výhodná při platbě online na podezřelých webech)
  • Možnost bezplatného pojištění na cestách

Chcete si založit účet a objednat kartu zcela bezplatně a k tomu získat 300,- po té, co poprvé s kartou zaplatíte? Pak se použijte následující odkaz k registraci

300 Kč a karta Revolut zdarma

 

platební karta revolut

2. Twisto

O téhle kartě dost možná slyšíte poprvé, ale určitě ne naposledy. Twisto je velice úspěšný český FinTech startup, který dost rychle dohání konkurenci a snaží se nabídnout služby, které u konkurence chybí. Na první pohled většina lidí řekne – vždyť to je to samé jako kreditka. Není, ale podobnost je tu celkem velká. Když kartu začnete používat, zjistíte, že nabízí mnohem víc než kreditka.

Do roku 2019 šlo pouze o výhodnější kreditku. Během roku 2019 však Twisto masivně vylepšuje svůj produkt a bude se jednat o již opravdu chytrou kartu s mnoha možnostmi.

Co Twisto nabízí v roce 2019?

  • Cestovní pojištění
  • Výhodné konverze
  • Skvělá česká podpora
  • Možnost přidat si v aplikaci více platebních karet
  • Výběry z bankomatů
  • Split – možnost jednoduše rozdělit účet s přáteli během pár kliků
  • Bezpečnost – při ztrátě karty nikdo nemůže čerpat vaše peníze, neboť jde o kreditní koncept

platební aplikace twisto

Dlouhodobým partnerem společnosti Twisto je Inspirum Technologies, jejíž dceřinný fintech InspiPay jsme zmiňovali výše.

3. Curve

Poslední alternativou v našem seznamu je Curve.

Tahle karta je vlastně peněženkou pro jiné karty. Do aplikace zadáte všechny své karty, které vlastníte. Pak už jen stačí před platbou v aplikaci zvolit, z jaké karty chcete platit.

Platba, ať už jde o on-line nákup, nebo někde v kamenném obchodě, se vám strhne z vybrané karty. Pokud se spletete a navolíte nesprávnou kartu, můžete se v aplikaci do 14 dní „vrátit v čase“ a změnit platbu na jinou kartu. To všechno je možné, protože Curve se chová k vaší kartě jako obchodník a na výpisu platbu prostě vidíte jako transakci do Curve, z které je pak platba provedená v obchodě, kde jste platili.

využití karty Curve

Na trhu je zajisté i více možností, jak si užít dovolenou s vědomím, že vaše peníze jsou v bezpečí a neutrácíte zbytečné peníze za bankovní a kurzovní poplatky. Tyto 3 možnosti jsou však ověřené a již poměrně rozšířené služby, o kterých si můžete najít mnoho dalších informací. Naším cílem bylo Vám otevřít pouze dveře.

Zajímají vás poplatky za platby kartou v rámci české republiky?
Pak doporučujeme přečíst článek Poplatky za platby kartou: komu platí obchodníci.


O Inspirum Technologies

Jsme vývojová firma se zaměřením na e-commerce. Máme vlastní platformu InspiShop, na které stavíme e-shopy na míru. Zároveň se zabýváme moderními platebními metodami a pomáháme podnikatelům optimalizovat poplatky skrze Fintech InspiPay. Mrkněte na naše reference, případně si přečtěte článek o 5 reálných případech, kdy se vyplatí e-shop na míru.

 

Napište komentář

Komentář