v Novinky

Pro „karty nebereme“ není důvod, pokud nechcete krátit daně

Vládneme celé Evropě v platbách kartou mobilním telefonem. Podle průzkumu společnosti Mastercard celkem 78 % Čechů současně preferuje bezhotovostní platby, což je o 14 % více než v roce 2019.

Během minulého léta však vyšla řada článků a reportáží o placení v kempech a stáncích z různých koutů republiky, což odhalilo drsnou realitu obchodníků:

Někteří čeští majitelé restaurací a stánků stále tvrdošíjně odmítají přijímat hotovost.

Jaké jsou argumenty majitelů těchto stánků a co je na nich pravdy?

Nejprve několik výhod přijímání platebních karet

Studie ukazují, že pokud obchodníci nepřijímají platební karty a zákazníci nemají dostatek hotovosti, v 57 % případů se nákup neuskuteční a zákazník jde nakupovat jinam. Většina ostatních by šla vybrat hotovost z nejbližšího bankomatu a vrátila by se zpět do obchodu.

Průzkumy také ukázaly, že pětina respondentů již u sebe obvykle vůbec nenosí hotovost. Pokud nějakou mají, jedná se obvykle o částky mezi 300 a 800 Kč.

Počet transakcí platební kartou u obchodníků, Zdroj: ČT

Bezpečnost

Kromě toho platby kartou snižují riziko krádeže hotovosti a umožňují lepší evidenci transakcí. Podle údajů České národní banky byl v roce 2022 o 20 % nižší počet případů krádeže v obchodech a restauracích, které přijímaly převážně platby kartou.

Zvýšení efektivity

Zákazníci, kteří platí kartou, obvykle tráví méně času u pokladny, což umožňuje rychlejší obsluhu a obrat stolů. Podle studie společnosti Visa z roku 2022 restaurace, které přijímají platby kartou, mohou zpracovat až o 30 % více objednávek za hodinu.

Zvýšení průměrné útraty

Studie společnosti Mastercard také ukázala, že lidé, kteří platí kartou, obvykle utratí více peněz než ti, kteří platí hotově. Průměrný účet u zákazníků platících kartou byl v roce 2022 o 15 % vyšší než u zákazníků platících hotově.

Údajné důvody proč nepřijímají obchodníci platební karty

Na základě reportáží v ČT a článků na Seznam Zprávy uvádí obchodníci:

Nechci platit obří poplatky za transakce, z každé tisícikoruny odvedu 20 korun bance

KB SmartPay označuje v článku na Seznam Medium jako hlavní důvod vysokých poplatků neschopnost obchodníků a hostinských vyjednat si nízkou provizi za platby kartou. Kvůli tomu pak nepřijímají platební karty nebo omezují výši platby tím, že si stanovují minimální částky pro platbu kartou.

Zde můžeme dát majitelům restaurací odmítajících platby kartou z televizních reportáží za pravdu. Pokud si skutečně nechají od banky napálit fixní poplatek 1 Kč za transakci a prodávají drobné zboží v hodnotě desítek korun, celkové procento poplatku bude vysoké.

Ale to není nutnost!

I při nízkém obratu kolem 50.000 Kč měsíčně je možné nastavit poplatkovou strukturu výhodně kolem 1 % a bez nutnosti platit z transakce fixní poplatek. Stačí poptat vícero poskytovatelů a vybrat si vhodnou nabídku.

S kontrolou vašeho aktuálního poplatkového modelu, včetně možného výpočtu úspory můžete využít srovnávač poskytovatelů platebních metod InspiPay, který dnes na českém trhu využívají tisíce obchodníků:

Počáteční náklady na zavedení terminálu a technická náročnost

Zde opět záleží na konkrétní nabídce, některé nabídky opravdu obsahují poplatky za instalaci.

Nicméně poskytovatelé umožňují automatické napojení terminálů na existující pokladní systémy, současně vám terminál technik rovnou připraví k použití. Důležité je pohlídat si nabídku poskytovatele a zajistit si instalaci a vedení terminálu zdarma.

Chci šetřit na daních 

Tento důvod samozřejmě obchodníci nepřiznají, nicméně je naprosto logický. Kolik peněz může hospodský ušetřit např. na DPH, spočítal autor článku „Kolik by ušetřil nepoctivý hospodský, kdyby nebral karty a nepřiznával příjmy“.

Zvyk a tradice

Zejména v menších městech a obcích mohou mít zákazníci tendenci platit hotově, protože to historicky vždy tak bylo. Pokud ale nemá obchodník žádný fixní poplatek za terminál, jeho provoz ho nic nestojí. Nic mu tedy nebrání přijímat hotovost a může mít terminál v záloze pro turisty.

Závěr

I když se čeští dezinformátoři snaží nahnat na tomto tématu politické body, nikdo ve skutečnosti stánkaře k zrušení hotovosti nenutí. Jen bychom byli rádi, kdyby obchodníci dělali informovaná rozhodnutí na základě dostupných relevantních dat a ne pouze „selským rozumem“.

Až budete chtít platit kartou během následujícího jara a léta kartou na stáncích, přejeme vám hodně štěstí.

Pokud máte k pořízení terminálu jakýkoliv dotaz, ozvěte se nám.

Napište komentář

Komentář